loader image

​ZERO WASTE, SUSTAINABLE, ETHICALLY MADE, PERSONALIZED PRODUCTS & WORKSHOPS

GREEN HYGIENE PRODUCTS, GREEN HOME PERSONAL CARE PRODUCTS

Η οικογένεια μου

Όσες μένουμε κοντά, έχετε ήδη γνωρίσει την ΑνναΜαρία, τον Ιωάννη και τον Δημήτρη! Είναι τα 3 παιδιά μας που γεμίζουν την ζωή μας με μια πληθώρα συναισθημάτων, κούρασης, ευθυνών και ταυτόχρονα πηγή δύναμης! Η ΑνναΜαρία είναι 12 ετών και θα πάει Γυμνάσιο φέτος. Θέλει να...

10 απλές “zero waste” αλλαγές

Μικρές αλλαγές για να γίνουμε όλες μέρος της λύσης! Μιας χρήσης κουταλάκια, πλαστικές σακούλες, συσκευασίες μιας χρήσης, τρόφιμα ανα τεμάχιο συσκευασμένα, όπου κι αν γυρίσουμε, ο,τι κι αν κάνουμε το πλαστικό και τα μιας χρήσης είδη βρίσκονται παντού! Που πάνε όμως όλα...

Το ταμπού της περιόδου
Jul 20, 2021

“Πόνος, ανασφάλεια, ντροπή, αηδία, αποστροφή, αναγκαίο κακό”  είναι μερικές λέξεις που περιγράφουν την #περίοδο μας. Ακόμη και η λέξη περίοδος, είναι η κοινή ονομασία της έμμηνου ρύσης ή έμμηνου κύκλου. Ενώ κυκλοφορούν και άλλες όπως αδιαθεσία, κόκκινος στρατός, τα ρούχα μου, οι μέρες μου, κλπ. Λίγες φορές γυναίκες στο εργαστήρι “Έμμηνος Ρύση-Φύση-Εσύ” εκφράζονται θετικά. Μοιάζει συχνά να είναι κάτι που συζητιέται στα κρυφά. Ακόμη και οι διαφημίσεις από εταιρίες με είδη περιόδου μιας χρήσης χρησιμοποιούν μπλε μπογιά και όχι κόκκινη. Σε μια έρευνα μάλιστα, ιδιωτικής εταιρίας, μόλις το 6% των γυναικών εκφράστηκαν θετικά για την περίοδό τους, και το 61% είχαν αρνητικά συναισθήματα.

Θα περίμενε κάποια, σε μια κοινωνία με ελευθερίες, με πρόσβαση σε εκπαίδευση και γνώσεις, και υλικά αγαθά, το ταμπού της περιόδου να μην υπάρχει. Και ενώ δεν μας απομονώνουν σε ένα μέρος μακριά από το χωριό, ή μας απαγορεύουν την πρόσβαση σε νερό, όλες έχουμε βιώσει μια διαφορετική αντιμετώπιση όταν έχουμε περίοδο και σίγουρα ελάχιστες από εμάς το συζητάμε ανοιχτά. Μάλιστα, ακόμη διαιωνίζονται πρακτικές με σφαλιάρες για την πρώτη έμμηνο ρύση, απόκρυψη όταν συμβαίνει, ακόμη και μέσα στις οικογένειες, και κάποιες φορές ρατσισμό στην εργασία.

Το #ταμπούΠεριόδου συμβαίνει σε διάφορες κοινωνίες και σε διάφορους λαούς. Παραδόξως, σε κάποιους λαούς που έχουν λιγότερη πρόσβαση από εμάς σε γνώσεις και λιγότερες ελευθερίες, και υλικά αγαθά, η έμμηνος ρύση κάθε γυναίκας τιμάται και γιορτάζεται. Είναι μέρος της ζωής τους.

Μοιάζει τελικά, η αποστροφή μας για την περίοδο να είναι περισσότερο μια ένδειξη αποσύνδεσης μας από την φυσιολογία μας, από την βιολογία μας, από τον εαυτό μας, σε συνδυασμό με άλλους εξωτερικούς παράγοντες φτιαγμένους από φόβο, άγνοια, κλπ.

Τα αρνητικά συναισθήματα της περιόδου είναι στραμμένα προς εμάς, ντρεπόμαστε για το σώμα μας, για τις δυνατότητες του, για την ομορφιά του. Του φερόμαστε ως κάτι λιγότερο, ως κάτι βρώμικο, ως κάτι που θα θέλαμε να μην το έχουμε. Τα ταμπού είναι δικά μας δεσμά, και το να τα σπάσουμε είναι μια πράξη αγάπης για εμάς, για τις κόρες μας, για τις αδελφές μας, για τις μητέρες μας, για όλη την κοινωνία.

Μιλήστε για την περίοδό σας, αποδεχτείτε την, αγαπήστε την και φροντίστε την! Σπάστε το ταμπού της περιόδου!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Elis , Period

Ακολούθησε τη συζήτηση

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Share This