"Να μην κρίνεις την κάθε μέρα από τη σοδειά που θερίζεις, αλλά από τους σπόρους που φυτεύεις" Robert Louis Stevenson Οι σπόροι είναι θεμέλιος λίθος της ζωής. Είναι ο τρόπος να αναπαράγεται η τροφή και για αυτό είναι εξαιρετικά πολύτιμοι. Η συλλογή, φύλαξη και διάθεση...
Τι βάζετε στα βάζα;
Το γυαλί είναι το αρχαιότερο από όλα τα υλικά, που ανακυκλώνουμε σήμερα. Η κατασκευή του ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους και πλέον το γυαλί μετρά περίπου 3.000 χρόνια ζωής. Τότε, όμως, το γυαλί θεωρούνται πολύτιμο υλικό και οι άνθρωποι ξαναχρησιμοποιούσαν τα...
H Zero Waste International Alliance (ZWIA), συστάθηκε το 2002 με σκοπό τη θέσπιση προτύπων για έναν τρόπο ζωής με μηδενικά απόβλητα. Το 2004 εγκρίθηκε ένας ορισμός από την ZWIA, ωστόσο ο αναθεωρημένος ορισμός που δημοσιεύτηκε το 2009 (κι έχει ως στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες στον καθορισμό των δικών τους στόχων για μηδενικά απόβλητα) είναι ο παρακάτω:«Το Zero Waste είναι ένα ηθικό, οικονομικό, επαρκές και με όραμα κίνημα που έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τους ανθρώπους στην αλλαγή του τρόπου ζωής τους και των πρακτικών τους, ώστε αυτές να μιμούνται έναν βιώσιμο και φυσικό κύκλο ζωής, κατά τον οποίο όλα τα απορριφθέντα υλικά θα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να αποτελούν πόρους προς χρήση από άλλους ανθρώπους.Zero Waste σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση των προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική αποφυγή & εξάλειψη του όγκου και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την ανάκτηση όλων των πόρων, και τον τερματισμό της καύσης ή ταφής των αποβλήτων.Η υιοθέτηση ενός Zero Waste τρόπου ζωής μπορεί να εξαλείψει όλες τις ρίψεις απορριμμάτων στο έδαφος, το νερό ή τον αέρα, που αποτελούν απειλή για την υγεία του πλανήτη, των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών»Το Zero Waste ή στα ελληνικά η Μηδενική Παραγωγή Απορριμμάτων έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα, καλώντας τον κάθε καταναλωτή να φέρει ευθύνη για την παραγωγή των απορριμμάτων του.
Οι αρχές του zero waste είναι τα λεγόμενα R από το Re ως συνθετικό. Το πόσα είναι, πέντε, εφτά ή περισσότερα είναι κάτι που συζητιέται. Όσα κι αν τηρείτε, βοηθούν να μειώσετε τα απορρίμματα γενικότερα, συμβάλλοντας και εσείς στο να ζήσουμε καλύτερα και να αφήσουμε ένα υγιέστερο περιβάλλον.
Παρακάτω είναι οι 5 βασικές αρχές συν μερικές ακόμη.
- Refuse- Άρνηση για κατανάλωση και προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά.
- Reduce- Μείωση στο ελάχιστο αυτών που δεν μπορούμε να αποφύγουμε
- Reuse- Επαναχρησιμοποίηση προϊόντων που μπορούμε να ξανά χρησιμοποιήσουμε ή/και να τα δώσουμε μια νέα χρήση.
- Recycle-Ανακύκλωση για τα προϊόντα που δεν μπορούμε να αρνηθούμε, να μειώσουμε ή να ξανά χρησιμοποιήσουμε.
- Rot-Κομποστοποίηση-κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων
Συχνά θα συναντήσετε τις αρχές του zero waste όπως αυτές ερμηνεύονται σε προσωπικό επίπεδο. Μπορούν όμως να βοηθήσουν κάθε ομάδα, επιχείρηση η άλλο σύνολο ανθρώπων. Και πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό!
Πριν ξεκινήσετε να εφαρμόσετε τις αρχές του zero waste, παρατηρήστε για μερικές μέρες τι καταναλώνετε. Τι παράγετε. Η καταγραφή αυτή θα σας βοηθήσει να δείτε τι μπορείτε να αλλάξετε άμεσα και για τι θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος. Μπορείτε να το συζητήσετε και με τους συναδέλφους σας, τα άτομα της ομάδας, ακόμη και από πελάτες σας.
Οι παρακάτω ιδέες αφορούν προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
1.Refuse- Άρνηση για κατανάλωση και για προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά.Αρνούμαστε διαφημιστικά, διάφορα δωρεάν που προσφέρονται, καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια, χαρτοπετσέτες και άλλα. Φωτογραφίζουμε τα φυλλάδια, τις επαγγελματικές κάρτες ή άλλα που θέλουμε! Σκεφτόμαστε πριν το πάρουμε “το χρειαζόμαστε όντως;” Κρατάμε ηλεκτρονικό αρχείο με συνεργάτες και αρνούμαστε εμπορικούς καταλόγους που μπορούμε να βρούμε ηλεκτρονικά.
2.Reduce- Μείωση στο ελάχιστο αυτών που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.Βλέποντας τι όντως χρησιμοποιούμε, μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την κατανάλωση. Και η μείωση της κατανάλωσης, φέρνει μείωση απορριμμάτων, μείωση παραγωγής και κατανάλωσης πόρων. Πόσα ρούχα όντως χρησιμοποιούμε. Μενού για την οικογένεια, προγραμματισμός αγοράς τροφίμων, επικοινωνία με παραγωγούς για μείωση συσκευασίας, μεταφορικών και άλλων. Μείωση μετακινήσεων. Χρειαζόμαστε όντως να πάμε κάπου; Μπορούμε να μοιραστούμε τη διαδρομή; Αντί για εκτυπώσεις, μπορούμε να μοιραστούμε έγγραφα σε διάφορες πλατφόρμες που να τα διορθώνουμε μέχρι να εκτυπωθούν. Όσα αρχεία γίνονται φυλάσσονται ηλεκτρονικά, ενώ τα άλλα τυπώνονται με την ελάχιστη χρήση χαρτιού. Μείωση της συσκευασίας των προϊόντων μας. Επιλογή επαναχρησιμοποιούμενων, ή ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας. Μείωση μεταφορικών των πρώτων υλών.
3.Reuse- Επαναχρησιμοποίηση με προϊόντα που μπορούμε να ξανα χρησιμοποιήσουμε ή/και να τα χρησιμοποιήσουμε με άλλο τρόπο.Το μέσο νοικοκυριό στο Δυτικό κόσμο, έχει υπερβολικά πολλά πράγματα! Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιούμε ξανά τα αντικείμενα μας, είτε δίνοντας τους νέα υπόσταση είτε φτιάχνοντας κάτι εντελώς καινούργιο από αυτά. Φυσικά όλα τα χρηστικά αντικείμενα που είναι επαναχρησιμοποιούμενα, παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην μείωση της παραγωγής σκουπιδιών.Μερικά μόνο παραδείγματα, καθώς στο διαδίκτυο θα βρείτε δεκάδες, είναι οι υφασμάτινες τσάντες αγορών, γυάλινα, μεταλλικά μπουκάλια νερού, τα μεταλλικά, γυάλινα, φυτικά πλενόμενα καλαμάκια, τσάντες φαγητού, σκεύη για μεταφορά φαγητού, υφασμάτινες πετσέτες αντί για μωρομάντηλα, σφουγγάρια μπάνιου, κουζίνας, κηρομάντηλα (με κερί σόγιας) υφασμάτινες σερβιέτες και κύπελλο περιόδου, ξυραφάκι με λεπίδες
4.Recycle-Ανακύκλωση για τα προϊόντα που δεν μπορούμε να αρνηθούμε, να μειώσουμε ή να ξαναχρησιμοποιήσουμε. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, όμως δεν είναι: Ό,τι ανακυκλώνεται, μπαίνει αποκλειστικά και μόνο στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης και δεν είναι σκουπίδι! Πλαστικό, γυαλί, χαρτί, ανακυκλώνονται και στις περισσότερες περιοχές μπορούμε να βρούμε κάδους για τα υλικά αυτά. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία σε πολύτιμα υλικά να ξεκινήσουν ένα νέο κύκλο ζωής. Δείτε εδώ τι μπαίνει στους μπλε κάδους και κάντε άμεσα αυτήν τη σημαντική αλλαγή!Η ανακύκλωση είναι αυτό που κάνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις/σύλλογοι. Συνήθως όμως δεν αρκεί καθώς καταλήγουν συνήθως στα κανονικά σκουπίδια. Συχνά βοηθάνε οι ξεχωριστοί κάδοι ανακύκλωσης, ακόμη και οι κάδοι “επαναχρησιμοποίησης” δηλαδή αντικείμενα που μπορούν μεν να ανακυκλωθούν, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Εναλλακτικά μπορεί να υπάρχει συνεργασία με ομάδες αξιοποίησης συσκευασιών.
5.Rot-Κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτωνRot: Η κομποστοποίηση είναι η φυσική ανακύκλωση οργανικών υλικών, όπου με φυσική διαδικασία τα οργανικά υπολείμματα όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, γίνονται πάλι χώμα (χούμος, εδαφοβελτιωτικό). Το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν και πλέον υπάρχουν οικιακοί κομποστοποιητές που μπορούμε να έχουμε ακόμα και στο μπαλκόνι.
Σε λίγες εβδομάδες, η οργανική ύλη μετατρέπεται σε χώμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε γλάστρες και παρτέρια, ή ακόμα να προσφέρουμε σε όσους κάνουν αστικούς λαχανόκηπους (και όχι μόνο). Πολλοί δήμοι στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει προγράμματα κομποστοποίησης, είτε με καφέ κάδους για όλους τους δημότες, είτε προσφέροντας οικιακούς κάδους κομποστοποίησης για όσους δημότες δηλώσουν ενδιαφέρον.
6.Repair-Επιδιόρθωση πολλά προϊόντα μπορούν να επιδιορθωθούν ή να γίνουν μέρος άλλου προϊόντος.Η επιδιόρθωση συσκευών, ρούχων και χρηστικών αντικειμένων, κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά! Σε χώρες του εξωτερικού υπάρχουν repair caffes, όπου οι άνθρωποι συναντιούνται φέρνοντας αντικείμενα που χρειάζονται επιδιόρθωση, ενώ ταυτόχρονα άλλοι προσφέρονται να τα επιδιορθώσουν.Ταυτόχρονα στη Σουηδία οι πολίτες επιβραβεύονται για κάθε αντικείμενο ή συσκευή που επιλέγουν να επιδιορθώσουν αντί να αντικαταστήσουν. Στις μέρες μας, είναι εύκολο να πετάξουμε κάτι που χάλασε αντί να το επιδιορθώσουμε, όμως είναι ώρα να δώσουμε περισσότερη αξία στα υπάρχοντα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι να ολοκληρώσουν πραγματικά τον κύκλο ζωής τους!
7.Rehome-Επανασχεδίαση σπιτιού/χώρου διαμόρφωση σπιτιού με τρόπο που να χρησιμοποιούνται όσα είναι όντως απαραίτητα. Αυτό είναι κάτι που θα ωφελήσει τόσο την καθημερινότητα μας όσο και την επαγγελματική μας καθημερινότητα.
8.Replant-Επαναφύτευση λαχανικών, βοτάνων και άλλων. Θα βρείτε δεκάδες βίντεο και οδηγίες. Αυτό που μπορείτε να δοκιμάσετε άμεσα είναι να φυτέψετε λαχανικά και βότανα σε γλάστρες. Είτε σε απλές γλάστρες (μην αγοράσετε, σίγουρα θα βρείτε από φίλους), είτε σε οποιοδήποτε δοχείο! 8)Rethink-Αλλαγή σκέψης είναι ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να σκεφτούμε ξανά τις επιλογές στην καθημερινότητα μας. Την κάθε μας επιλογή, την κάθε μας αγορά. Να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο που έχουν οι δικές μας, ατομικές πράξεις, στον πλανήτη.
Ο στόχος μας είναι να ερευνούμε την κάθε μας αγορά, να αναρωτιόμαστε από πού ταξίδεψε το καθετί μέχρι να φτάσει στο ράφι – είτε είναι προϊόν, είτε τρόφιμο. Είναι απαραίτητο να το αγοράσουμε ή μπορούμε να το δανειστούμε από κάπου ή ακόμα να το αγοράσουμε μεταχειρισμένο; Αν πρέπει να το αγοράσουμε, για πόσο καιρό θα μας εξυπηρετήσει το προϊόν αυτό;
Καλούμαστε λοιπόν, πλέον να επανεξετάσουμε τις συνήθειες και τις πρακτικές μας για να μπορέσουμε να παραδώσουμε έναν βιώσιμο πλανήτη και στις επόμενες γενιές…
Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε όλοι και όλες άμεσα και ένα μικρό δικό μας βήμα αν γίνει από πολλούς θα φέρει την αλλαγή!
Ακολούθησε τη συζήτηση
0 Σχόλια