loader image

​ZERO WASTE, SUSTAINABLE, ETHICALLY MADE, PERSONALIZED PRODUCTS & WORKSHOPS

GREEN HYGIENE PRODUCTS, GREEN HOME PERSONAL CARE PRODUCTS

Τι σπόρους φυτεύετε;

"Να μην κρίνεις την κάθε μέρα από τη σοδειά που θερίζεις, αλλά από τους σπόρους που φυτεύεις" Robert Louis Stevenson Οι σπόροι είναι θεμέλιος λίθος της ζωής. Είναι ο τρόπος να αναπαράγεται η τροφή και για αυτό είναι εξαιρετικά πολύτιμοι. Η συλλογή, φύλαξη και διάθεση...

Τι βάζετε στα βάζα;

Το γυαλί είναι το αρχαιότερο από όλα τα υλικά, που ανακυκλώνουμε σήμερα. Η κατασκευή του ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους και πλέον το γυαλί μετρά περίπου 3.000 χρόνια ζωής. Τότε, όμως, το γυαλί θεωρούνται πολύτιμο υλικό και οι άνθρωποι ξαναχρησιμοποιούσαν τα...

Να δώρο ή να μην δώρο;
Δεκ 7, 2022

Δώρο είναι οτιδήποτε κάποιος χαρίζει σε κάποιον άλλο.
Η αξία δηλαδή, δεν βρίσκεται στην οικονομική αξία, αλλά στο χάρισμα.
Για αυτό πολλές φορές χρησιμοποιούμε την λέξη “δώρο” και για κάτι χωρίς ύλη.

Οι γονείς συχνά αστειευόμαστε μεταξύ μας ότι καταλαβαίνουμε οτι πλησιάζουν γιορτές, από τις αυξανόμενες διαφημίσεις για παιχνίδια.
Τα Χριστούγεννα, τα Ηλιούγεννα, το Χανουκά, η Νέα Χρονιά που αλλάζει 31/12 είναι μερικές από τις γιορτές που έχει ο Δεκέμβρης.
Κάθε χρόνο και πιο έντονα, συνειδητοποιούμε ότι ο καταναλωτισμός έχει επηρεάσει την μορφή αυτών των γιορτών.
Είναι σχεδόν ολοκληρωτικά “αγοράζω” και λιγότερο “γιορτάζω”.

Κάθε χρόνο όμως, περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούμε ότι είτε αγοράσουμε ενα κινητό 1200€ είτε ένα βάζο μαρμελάδα, η χαρά που νιώθουμε είναι η ίδια.
Και για τους άλλους, που δέχονται τα δώρα, όλο και περισσότεροι προτιμούν κάτι πρακτικό/χρηστικό/προσωπικό παρά κάτι που ίσως και να μην είναι άμεση ανάγκη.

Γενικά, πάρτε ό,τι δώρο θέλετε και κυρίως δεχτείτε με χαρά οτιδήποτε σας χαρίσουν.

Παρακάτω έχει 12+1 προτάσεις που βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και του zerowaste.

Μη διστάσετε να μοιραστείτε και δικές σας ιδέες!

 1. Χειροποίητες λιχουδιές : εξαιρετικά τα έτοιμα γλυκίσματα, αλλά όταν τα φτιάξετε εσείς, θα έχουν μέσα και πολύ αγάπη και χρόνο! Επίσης, όλους μας αρέσουν τα έτοιμα γλυκά, αλλά είναι ασύγκριτα με τον κορμό σοκολάτας, τις σπιτικές μαρμελάδες, τα τουρσιά, τα λικέρ, και άλλα. Και αν έχετε παιδιά, μη διστάσετε να λερωθείτε παρέα!
 2. Κάτι φτιαγμένο από εσάς: υλικά έχετε, τα σπίτια μας είναι γεμάτα με υλικά! Φτιάξτε κάτι από εσάς που θα ειναι μοναδικό και ξεχωριστό! Ιδέες θα βρείτε δεκάδες στο ίντερνετ!
 3. Χρόνος να περάσετε μαζί: ο χρόνος είναι χρήμα και μάλιστα εξαιρετικά πολύτιμος! Κανονίστε ένα ραντεβού με την φίλη σας, ή με το άτομο που θέλετε να κάνετε δώρο! Σκεφτείτε μια βόλτα σε μουσείο, περπάτημα σε πάρκο, και αλλα!
 4. Δωρεά στο όνομα της/του: Κάντε μια δωρεά στο όνομα της και στείλτε μια κάρτα στην φίλη σας με την δωρεά! Φέτος θα κάνω δωρεά στον Σύλλογο Εθελοντών και Φίλων της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Σερρών. Δείτε περισσότερα εδώ Facebook
 5. Εισιτήριο για κάποια θεατρική παράσταση/δράση/μουσείο: Είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό, αλλά σε εμάς, μόλις πρόσφατα ξεκίνησε ως ιδέα!
 6. Μεταχειρισμένα βιβλία/ψηφιακά βιβλία: τα βιβλία είναι πάντα ένα εξαιρετικό δώρο! Μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένα, αλλά σκεφτείτε και τα audiobook. Πρόσφατα έγινα μέλος σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πλατφόρμα ακουστικών βιβλίων, την Auvril.
 7. Εκπαίδευση: Αν η φίλη σας θέλει να μάθει κάτι νέο, κάντε της μια συμμετοχή σε ένα εργαστήρι, μια συνδρομή σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε μια εκπαιδευτική ομάδα. Ειδικά για τις ιδιοκτήτριες μικρών επιχειρήσεων, είναι πολύ σημαντικό δώρο καθώς θα τις βοηθήσει να αναπτύξουν την επιχειρήσή τους. Δείτε τα προγράμματα της Άννας Γουίλσον (είναι στην Ελληνική γλώσσα)
 8. Κάδο κομποστοποίησης: στην Ελλάδα κυκλοφορούν λίγοι αλλά είναι πολύ χρήσιμο δώρο για όποια μένει σε διαμέρισμα/αστικό κέντρο. Τον δικό μου τον έχω πάρει από εδώ https://green360.gr/
 9. Ξύλινα παιχνίδια: Επιλέξτε παιχνίδια ξύλινα, ή παιχνίδια που δεν έχουν πλαστικό. Αν τελικά επιλέξτε παιχνίδια με πλαστικό, ενημερωθείτε αν ανακυκλώνονται. Εναλλακτικά, βρείτε παιχνίδια second hand. Στην Αθήνα, επισκεφτείτε την ΚοινΣΕπ Μιάζω. Σίγουρα θα βρείτε παιχνίδια αλλά και πάρα πολλά άλλα δώρα!
 10. Κάρτα δώρου από κατάστημα zero waste: αν γνωρίσετε ένα κατάστημα που έχει επιλογές zerowaste, αλλά δεν ξέρετε τι ακριβώς έχει ανάγκη η φίλη σας, τότε προσφέρετε της μια κάρτα δώρου! Επικοινωνήστε με το κατάστημα επιλογής σας και θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν!
 11. Babysitting: όλες οι μητέρες/γονείς, όλες, θα εκτιμήσουν το δώρο του να περάσετε εσείς χρόνο με το/τα παιδιά της ενώ εκείνη θα μπορέσει να κάνει οτιδήποτε θέλει (ακόμη και αν είναι στο διπλανό δωμάτιο). Αν διστάζετε να αναλάβετε την ευθύνη των παιδιών, προσφέρετε μια ώρα που θα αναλάβετε κάτι που έχει να κάνει, και που θα της δώσει μια ώρα για εκείνη!
 12. Decluttering χώρου: θέλετε να προσφέρετε τον χρόνο σας; προσφερθείτε να κάνετε decluttering σε ένα δωμάτιο μαζί ώστε να περάσετε και χρόνο παρέα! Αν μένουμε κοντά, σας περιμένω με καφέ και κουλουράκια!
 13. Είδη από τοπικά καταστήματα, τοπικά κατασκευασμένα: Τέλος, αν θέλετε να αγοράσετε κάτι που ίσως θέλετε, ή σας ζήτησαν, επιλέξτε τοπικούς κατασκευαστές, χειροτέχνες, παραγωγούς! Θα στηρίξετε έναν συνάνθρωπό σας και ταυτόχρονα θα γνωρίζετε ότι το είδος που επιλέξατε έχει φτιαχτεί με ηθικό τρόπο κατασκευής, και περιέχει πολύ πολύ αγάπη!

Το πιο σημαντικό ειναι να χαρίσουμε σεβασμό, μια αγκαλιά σφιχτή, να βρεθούμε μαζί.

Καλές γιορτές!

Έλις

Disclaimer: οι παραπάνω εταιρίες και εγώ δεν έχουμε καμία σχέση συνεργασίας. Απλώς τις γνωρίζω προσωπικά, ή εχω επιλέξει από εκεί είδη που χρησιμοποιώ 🙂

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Elis , Zero Waste
TAGS:

Ακολούθησε τη συζήτηση

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

x

Κάνε εγγραφή

Σήμερα και μη χάσεις ούτε ένα ενημερωτικό ElisMadeIt email!

x
Elis Made It | Personalized, Zero Waste, Ethically Made, Ecofriendly Products & Workshops

Κάνε Εγγραφή στο Elis Made It Newsletter

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα και να έχεις 5% έκπτωση σε επόμενη αγορά!

Pin It on Pinterest

Share This