"Να μην κρίνεις την κάθε μέρα από τη σοδειά που θερίζεις, αλλά από τους σπόρους που φυτεύεις" Robert Louis Stevenson Οι σπόροι είναι θεμέλιος λίθος της ζωής. Είναι ο τρόπος να αναπαράγεται η τροφή και για αυτό είναι εξαιρετικά πολύτιμοι. Η συλλογή, φύλαξη και διάθεση...
Τι βάζετε στα βάζα;
Το γυαλί είναι το αρχαιότερο από όλα τα υλικά, που ανακυκλώνουμε σήμερα. Η κατασκευή του ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους και πλέον το γυαλί μετρά περίπου 3.000 χρόνια ζωής. Τότε, όμως, το γυαλί θεωρούνται πολύτιμο υλικό και οι άνθρωποι ξαναχρησιμοποιούσαν τα...
Όσοι είμαστε γονείς με κορίτσια* ξέρουμε ότι θα έρθει αυτή η μέρα. Η πρώτη μέρα που θα της έρθει περίοδος! Στις συζητήσεις και στα εργαστήρια για την έμμηνο ρύση συχνά αναφερόμαστε στην εμμηναρχή τόσο των ίδιων των μητέρων όσο και στις κόρες τους. Μνήμες που έχουν θαφτεί, που δεν τις έχουν δώσει σημασία αλλά υπάρχουν. Κάθε τι που μας συμβαίνει πρώτη φορά, το θυμόμαστε ανεξαρτήτως της εξέλιξης. Όλες και όλοι θυμόμαστε την πρώτη φορά που οδηγήσαμε και ας οδηγάμε χρόνια. Έτσι και με την περίοδο, θυμόμαστε την πρώτη φορά, που ήμασταν, τα συναισθήματα τα δικά μας αλλά και το πως αντέδρασαν η μητέρα μας και η οικογένεια μας.
Όταν οι γυναίκες είχαμε πιο στενή σύνδεση με την γη, μια άλλη σχέση και εναρμόνιση με τον κύκλο της ζωής και το περιβάλλον, η εμμηναρχή ήταν σημαντική στιγμή στην ζωή ενός κοριτσιού. Ήταν μια στιγμή αλλαγής και συχνά για τις γυναίκες της ευρύτερης οικογένειας σήμαινε ότι ερχόταν στον κύκλο των γυναικών. Το κορίτσι και αυτό ερχόταν στην κόκκινη σκηνή**, στις μέρες που οι γυναίκες είχαν έμμηνο ρύση και περνούσαν μαζί, φροντίζοντας η μια την άλλη. Με την βιομηχανική επανάσταση οι γυναίκες άρχισαν να φεύγουν από το σπίτι, οι οικογένειες να γίνονται μικρότερες και η περίοδος δεν ήταν πάντα θετικό, αλλά αρνητικό. Στην σημερινή κοινωνία, με τόση πρόσβαση σε γνώση, η εμμηναρχή παραμένει ταμπού. Ένα άγχος για τους γονείς που είτε δεν το αντιμετωπίζουν μέχρι να έρθει η ώρα, είτε απλώς το περνάνε σαν κάτι όχι σημασίας. Επίσης, διαιωνίζονται τακτικές όπως «σφαλιάρα για να είναι αυτός ο πόνος», «τώρα θα κρύβεσαι πλέον», «δεν θα είσαι παιδί πλέον» και άλλα που εμφανίζουν την περίοδο ως βάρος, πόνο και αναγκαίο κακό.
Ευτυχώς, γυναίκες τα τελευταία χρόνια μιλάνε με άλλες γυναίκες, εκπαιδεύουν άλλες γυναίκες, κάνουν κύκλους γυναικών, στήνουν κόκκινες σκηνές για την έμμηνο ρύση. Την συζητάνε, την απενεχοποιούν, την αναδεικνύουν, την γιορτάζουν, την αγαπούν! Ως γονείς μπορούμε να κάνουμε την εμμηναρχή της κόρης μας μια στιγμή γεμάτη αγάπη, αποδοχή και χαρά. Για να το κάνουμε αυτό, χρειάζεται πρώτα εμείς να ενημερωθούμε για την περίοδο μέσα από την επιστήμη αλλά και από τις παραδόσεις, την λογοτεχνία, την τέχνη. Συζητήστε με τις κόρες σας για την φυσιολογία της περιόδου, για τις φυσικές επιλογές στην περίοδο της, για το πως θα φροντίσει την ίδια (σωματικά και συναισθηματικά), για την καταγραφή όλων αυτών, διαλέξετε μαζί σερβιέτες, οργανώστε την δική σας ξεχωριστή γιορτή!
Μερικές ιδέες για να γιορτάστε: κάντε μια έξοδο μαζί για ρόφημα/φαγητό, συμμετάσχετε μαζί στην αγαπημένη της δραστηριότητα, φτιάξτε κάτι μαζί που θα μείνει: μια ζωγραφιά, ένα έργο τέχνης, ένα στεφάνι από λουλούδια, οργανώστε μια οικογενειακή βραδιά στο σπίτι σας με το αγαπημένο της φαγητό/ταινία/μουσική, διαλέξτε από πριν ένα δώρο που θα κρατήσει ως ενθύμιο, και άλλα. Ό,τι και να επιλέξετε να κάνετε, φροντίστε να έχει αγάπη, αποδοχή, ασφάλεια και χαρά!
Για την κόρη σας, και την κόρη της κόρης σας και για όλα τα κορίτσια μας!
‘Ελις
Elismadeit, Elis RedTentDoula, Period Advocate
*συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά που θα έχουν έμμηνο ρύση
**η κόκκινη σκηνή ήταν η σκηνή των γυναικών της οικογένειας που συναντιόντουσαν οι γυναίκες, έμεναν μαζί, αντάλλασσαν ιστορίες, φρόντιζαν η μια την άλλη, τις μέρες της έμμηνου ρύσης της.
Ακολούθησε τη συζήτηση
0 Σχόλια